A szükséges hozzávalók:
5 dkg élesztő, 5 dl tej, 10 dkg cukor, 10 dkg margarin, 1 kg liszt, só, sáfrány, 25 dkg kesella (mascarpone vagy túró), mazsola. A tetejére: tojás. |
![]() |
Az elkészítés menete: 5 dekagramm élesztőt 5 deciliter meleg, cukros tejben felfuttatunk. Ehhez még 10 deka cukrot és 10 dekagramm olvasztott margarint keverünk, és sóval, sáfránnyal fűszerezzük. Körülbelül 1 kiló liszthez adjuk, és 25 dkg kesellával elkeverjük. Mivel ez a hozzávaló hazánkban kevés helyen kapható, így negyed kiló mascarponét vagy túrót teszünk helyette a tésztába. Langyos helyen mintegy 3/4 óráig kelesztjük, majd ujjnyi vastag, 15 - 20 cm-es nudlikat sodrunk belőle, amelyeket nyolcas formában feltekerünk. A két kunkor közepébe egy - egy szem mazsolát nyomunk. A tetejüket tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lángon fél óráig sütjük. Megjegyzés: Ki ne ismerné a svéd acélt vagy a legendás svédasztalt? A skandináv konyháról azonban vajmi kevés az ismeretünk: sokan azt hiszik, hogy a hűvös, csapadékos időjárás nem kedvez a zamatos zöldségek, gyümölcsök termesztésének, így a svéd konyha sem lehet különösen ízgazdag. Tény, hogy a kevés napsütés miatt a friss kerti terményeket inkább konzervként, befőttként és lekvárként készítik el és raktározzák el a télre, azonban a halászat mellett a rénszarvas állomány, a burgonya, a káposzta, a gomba és a bogyós gyümölcsök rengeteg különleges étel alapjául szolgálnak. Leginkább a japán ételek világához hasonlíthatnánk az északi fogásokat, mivel a hal és zöldség a legfontosabb összetevő. Svédország a világ egyik legnagyobb tejfogyasztó állama: a tápláló, egészséges italt ötféle zsírtartalmú változatban hozzák forgalomba - a tej a kelt tészták kedvelt kísérője, így nem meglepő, hogy az egyik leghíresebb tejesdoboz készítő cég is svéd. A süteményeket különböző lekvárokkal, krémekkel és csokoládéval ízesítik. A karácsonyvárás hagyományai északon is nagyon erősek, főleg az 1920-as évektől: december 13-án Szent Lucia gyertyakoszorúval a fején a fényt, a hit világosságát és a nap visszatérésének ígéretét hozza el az otthonokba, ahol az ő tiszteletére sütik advent idején a Luca macskája, a Lussekatter nevű kelt tésztát. Az illatos sütemény hódító útjára indult: egyre több európai országban a tél népszerű édessége. Jó étvágyat! Eddig 541 alkalommal tekintették meg ezt a receptet. |