|
A szükséges hozzávalók:
A tésztához: 80 dkg finomliszt, 1 csomag száraz élesztő, 20 dkg margarin, 15 dkg zsír, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 db tojás, 1 citrom reszelt héja, 2 dl tej, pici só. A diós töltelékhez: 30 dkg durvára darált dió, 12 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 narancs reszelt héja, 4 evőkanál baracklekvár, 5 - 6 dkg birsalmasajt kockára vágva, 5 - 6 dkg aszalt vörös áfonya, 5 - 6 dkg aszalt gyümölcs (mediterrán mix) vagy mazsola, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg, rum vagy rumaroma. A mákos töltelékhez: 25 dkg darált mák, 12 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 evőkanál baracklekvár, 5 - 6 dkg birsalmasajt kockára vágva, 5 - 6 dkg aszalt vörös áfonya, 5 - 6 dkg aszalt gyümölcs (mediterrán mix) vagy mazsola, 1/2 kávéskanál őrölt fahéj, 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg, rum vagy rumaroma. A kenéshez: 1 tojás. |
![]() |
Az elkészítés menete: A tésztához valókat kenyér sütőgépbe tesszük, és 1/2 órás keverőprogrammal kikeverjük, kivesszük, és 4 vagy 6 darabra vágjuk, mindegyiket átgyúrjuk, majd egyesével téglalap alakúra nyújtjuk, és megtöltjük a töltelékekkel. A töltelékek szinte egyformán készülnek, 1 - 1 tálba öntjük a cukrokat, erre 1 - 1 dl forró vizet öntünk, majd mehet bele a darált dió és a mák, illetve az ízesítő anyagok, fűszerek és aszalványok, lekvár. Összekeverjük, akkor jó, ha nem folyik, hanem inkább ragacsos, darabos. Feltekerjük a rudakat, egymástól kb. 2 cm-re tepsibe rakjuk, amit előtte vékonyan beolajozunk, és megkenjük a rudakat a felvert tojással. Díszítjük mákkal és diószemekkel, majd langyos helyen megvárjuk, hogy megszáradjon rajta a tojásbevonat. Ekkor újból átkenjük tojással, és most hideg helyen fél órát hűtjük, ez idő alatt a sütőt bekapcsoljuk 175 fokra, pár helyen megszurkáljuk a rudakat, majd betesszük sülni, amíg szépen megbarnulnak, kb. 35 perc. Kihűlés után szeleteljük. Megjegyzés: Készíthetjük a tölteléket még reszelt almával, meggybefőttel, 100%-os vörös áfonyalekvárral, aszalt fügével, aszalt sárgabarackkal, finomra darált dióval is. Jó étvágyat! Eddig 1078 alkalommal tekintették meg ezt a receptet. |