A szükséges hozzávalók:
25 dkg méz, 1 csomag mézeskalácsfűszer (vagy 2 kávéskanál őrölt gyömbér, 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 2 kávéskanál őrölt fahéj), 30 dkg margarin, 30 dkg cukor, 3 db tojás, 1 kg liszt, 3 kávéskanál szódabikarbóna. |
|
Az elkészítés menete: A mézet és a fűszereket összefőzzük. Hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg kihűl. Ezután felverjük a tojást, és hozzáadjuk a cukrot. A liszt egy részét összekeverjük a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a mézes margarint. Végül belekeverjük a cukorral kikevert tojást és a maradék lisztet. A tésztát csak egy kicsit gyúrjuk össze! Zacskóban egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a tésztát kinyújtjuk, és tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk. A sütőben aranysárgára sütjük. Kb. 200 db süti lesz ebből a mennyiségből. Megjegyzés: A tészta elég kemény, mikor kivesszük a hűtőből, a kéz melegétől azonban megpuhul. Jó vékonyra nyújtsuk, mert egy picit megpuffad sütés közben. 2 tepsivel dolgozzunk, kb. 160 fokon, mert nagyon gyorsan sül. Mikor úgy gondoljuk, hogy sülhet még picit, akkor jó. Ne süssük túl, mert könnyen megég vagy kemény lesz. Díszíthetjük még sütés előtt belenyomkodott magvakkal, vagy utána cukormázzal: 1 tojás fehérjét verjunk fel és keverjünk bele 15 - 20 dkg porcukrot. Fokozatosan adagoljuk 15 dkg felett, míg írásra alkalmas lesz, de túl kemény ne legyen! Töltsük nylon zacsiba, vágjunk nagyon pici lyukat az egyik sarkára, és mintha ceruzával dolgoznánk, határozott mozdulatokkal írjuk meg a mézest. 1 éjszaka alatt megszárad, utána dobozoljuk lehetőleg fémdobozba, de azonnal is fogyasztható. Jó étvágyat! Eddig 689 alkalommal tekintették meg ezt a receptet. |