A szükséges hozzávalók:
Tésztához: 5 dl langyos tej, 4 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 50 dkg rétesliszt, 10 dkg porcukor, csípet só, 4 tojássárgája, 10 dkg puha margarin vagy vaj, 10 dkg mazsola. Kenni: 1 tojássárgája. |
![]() |
Az elkészítés menete: Az élesztőt egy deci langyos tejbe morzsoljuk, belekeverünk egy evőkanál cukrot, és megszórjuk egy kanál liszttel. Letakarva langyos helyen kb. 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba tesszük, és a közepébe mélyedést készítünk. Ebbe öntjük a tojások sárgáját, és a megkelt élesztőt. Megsózzuk, majd a margarint és a mazsolát is hozzáadva gyúrni kezdjük. A tejet apránként hozzáöntjük és addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz. Letakarva, meleg helyen kb. fél órát kelesztjük. Enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk. Három egyenlő részre osztjuk, a darabokat egyenként rúddá sodorjuk. A rudakat hármas fonással összefonjuk. A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tojássárgáját felverjük, és megkenjük vele a fonatot. 25 percen át kelesztjük, majd újra lekenjük. Előmelegített sütőben, 200°C-on kb. fél óráig sütjük. Tipp: Doboz formába téve két kisebb kalácsot is süthetünk ebből a mennyiségből, vagy tortaformába téve egy nagyobbat. A formában sütés előnye, hogy a tészta csak felfelé tud terjeszkedni, így szép magasra megnő. Jó étvágyat! Eddig 1146 alkalommal tekintették meg ezt a receptet. |