|
A szükséges hozzávalók:
20 dkg vaj, 60 dkg finomliszt, 5 dkg porcukor, csipetnyi só, 2 - 2,5 dkg élesztő, 2 tojás sárga, 2 evőkanál tejföl, 1 dl tej. A máktöltelékhez: 20 dkg mák, 20 dkg cukor, 8 dkg mazsola, 1 - 2 citrom reszelt héja, 1 - 2 narancs reszelt héja, 1,5 dl tej. A diótöltelékhez: 25 dkg dió, 20 dkg cukor, 8 dkg mazsola, 1 - 2 citrom reszelt héja, 1 - 2 narancs reszelt héja, 1 dl tej. |
|
Az elkészítés menete: A töltelékhez a tejet a cukorral felforraljuk, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól elkeverjük. Ha túl folyós, akkor hivatalosan grízt lehet hozzáadni, de ezt akár helyettesíthetjük is darált dióval. A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a centis kockákra vágott hideg vajdarabkákat, amíg egységesen morzsalékossá válik. Beletesszük a sót, cukrot. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, a kupac közepébe vájt lukba öntjük, hozzáadjuk a tojást is, kanállal elkezdjük összedolgozni, majd rugalmas tésztává gyúrjuk. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy könnyen belemenjen az ujjunk. Kicsit kell pihentetni, nem kell keleszteni. 4 részre osztva, lisztezett deszkán téglalappá nyújtjuk, megtöltjük a töltelékkel, a rövidebb oldalát visszahajtjuk, feltekerjük. A tekercs végének alulra kell kerülni a tepsiben. Először tojássárgájával, majd fehérjével megkenjük, megszurkáljuk több helyen villával. Kikent tepsiben 35 - 40 percig közepes lángon sütjük. Hő légkeverésesben valószínűleg gyorsabb. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat! Eddig 474 alkalommal tekintették meg ezt a receptet. |