A szükséges hozzávalók:
2 tojás, 1,5 dl méz, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1,5 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (ánizs, fahéj, gyömbér, kakaó, kardamon, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió), 1/2 teáskanál reszelt citromhéj, 50 dkg liszt. A kenéshez: cukros tej. A díszítéshez: 20 dkg porcukor. |
![]() |
Az elkészítés menete: 1 egész tojást és 1 sárgáját a mézzel, a 10 dkg porcukorral és a vajjal összekeverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat, a szódabikarbónával és a fűszerekkel elvegyített lisztet, majd simára összedolgozzuk. Legalább 2 órát pihentetjük. A tésztát lisztezett deszkán 0,5 - 1 cm vastagra kinyújtjuk. A kiszagatott formákat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben 165 fokon arany barnára sütjük. Forró cukros tejjel megkenjük, hogy fényes legyen. A 20 dkg porcukrot a megmaradt tojásfehérjével simára keverjük, nejlonzacskóba töltjük, a zacskó egyik sarkán kis lyukat vágunk, és a mézeseket a cukormázzal kidíszítjük. Megjegyzés: Ahogy megsült, rögtön puha. Karácsonyi ajándékként is lehet készíteni házikót vagy fenyőfát a rokonoknak és barátok gyerekeinek. Jó étvágyat! Eddig 424 alkalommal tekintették meg ezt a receptet. |
![]() CrossFire Europe Online |
  | ![]() Barankovics István Polgári Kör |
webmester:
Varga Balázs Imre
www.blasiusinfo.hu