A szükséges hozzávalók:
1 kg liszt, 25 dkg méz, 15 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 4 tojás, 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék (ánizs, fahéj, gyömbér, kakaó, kardamon, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió), 1 csomag sütőpor, kakaópor. Az írókához: 1 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 1 teáskanál citromlé. |
![]() |
Az elkészítés menete: Egy nagyobb tálban összeolvasztjuk a mézet a vajjal, majd hozzákeverjük a tojásokat, a porcukrot, a fűszerkeveréket, a sütőport, majd a végén a lisztet, és alaposan összegyúrjuk. Ha szeretnénk barna tésztát is, akkor felezzük el a masszát, és az egyikbe keverjünk annyi kakaóport, hogy szép színe legyen. 1 éjszakára tegyük hűtőbe. Másnap (de akár később, eláll egy hétig is a tészta) lisztezett deszkán kinyújtjuk, és fantáziánkra bízva kiszaggatjuk, majd kisütjük (180 fokon) a kívánt formákat. Készítsünk egy alapot, amihez ha szorosan hozzáillesztünk kisebb alakzatokat, ezek sütés folyamán összesülnek. A külön kisütött formákat később díszítés alatt írókával rögzíthetjük az alaphoz, és aszerint díszítjük. Az írókához a fehérjét habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet. Ezzel díszítjük a mézeskalácsot. Megjegyzés: Ha ragadna a tészta, nyugodtan használjunk több lisztet, annál strapabíróbb lesz a már megsült tésztánk. Jó étvágyat! Eddig 432 alkalommal tekintették meg ezt a receptet. |